Owoce liofilizowane – brzmi dość podejrzanie. Czy jest jednak czego się bać? Owoce liofilizowane pojawiają się coraz częściej w sklepach spożywczych i nie tylko! Zastosowanie znajdują również w musli czy parzeniu Herbaty. Dziś dowiesz się trochę więcej o tym, co to liofilizacja, i do czego mogą one nam posłużyć.

Liofilizacja- co to takiego


Liofilizacja to proces, który narodził się w Stanach Zjednoczonych, w latach 50. Liofilizacja była jednym z wielu procesów powstałych w tamtych czasach. Miał on na celu zatrzymanie smaku oraz wartości odżywczych, przy jednoczesnym przedłużeniu zdatności do spożycia, zmniejszeniu objętości, oraz ułatwieniu w transporcie produktu. Jest  to proces wielostopniowy. Najpierw żywność jest zamrażana do temperatury -50 stopni Celsjusza i przy obniżonym ciśnieniu- tak by cała woda w produkcie przeszła w stan stały. Następnie doprowadza się sublimacji (zamiany lodu w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego) powstałych w produkcie kryształków lodu. Pod koniec dosusza się jeszcze produkt, by zapewnić jak najmniejszą podatność na zepsucie. Jak widać, liofilizacja to prosty proces, polegający na zmianie temperatury, do którego nie używa się żadnych chemikaliów. Nie musimy więc bać się produktów liofilizowanych, jako że są wspaniałym i prostym źródłem wartości odżywczych.


Owoce Liofilizowane- z czym to się je


Owoce liofilizowane, takie jak liofilizowana malina, truskawka, czy czarna porzeczka, to doskonały i smaczny dodatek do owsianek. Często używa się ich podczas produkcji wysokiej jakości czekolady- by zapewnić owocowe nuty czekoladowej przekąsce, jednocześnie stawiając na naturalne i wartościowe produkty. Jeśli lubisz owsiankę- wsyp do niej trochę owoców liofilizowanych! Zapewniają te same wartości, co owoce w postaci „surowej”, ale są dostępne przez cały rok oraz dodają bogactwo tekstur do twojej owsianki. Stanowią również wspaniały dodatek do ciastek i ciast, a zmielone mogą stanowić dekoracyjny proszek, który dodatkowo podkreśli owocowy smak naszego deseru. Owocami liofilizowanymi wzbogacisz swoje napoje-  są  doskonałym dodatkiem do smoothie, herbaty oraz dekoracją do drinka. Możemy je również zabrać ze sobą w podróż- zapewniając nam wartości odżywcze owoców, zawsze, gdy tylko ich potrzebujemy. Owoce liofilizowane są więc doskonałym dodatkiem do deserów i napoi, śniadań. Możemy je zabrać wszędzie tam, gdzie tylko chcemy. Dlatego też są tak uwielbiane. Łączą w sobie smak, wygodę oraz wartości odżywcze, tworząc idealną zdrową przekąskę lub dodatek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here